(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Bu maqola zamonaviy yapon tilshunosligining eng o‘ziga xos janrlaridan biri bo‘lgan manga matnlarida harakat fe’llarining pragmatik va funksional xususiyatlarini tadqiq etishga bag‘ishlangan. Tadqiqotning maqsadi yapon mangalarida qo‘llaniladigan harakat fe’llarining shunchaki fizik harakatni ifodalashdan tashqari, nutqiy vaziyatdagi yashirin ma’nolarni (implikatura), qahramonlarning ijtimoiy munosabatlarini va emotsional holatlarini ochib berishdagi rolini aniqlashdan iborat. Maqolada harakat fe’llarining onomatopiya birliklar (giseigo va gitaigo) bilan birikib kelishi hamda vizual kontekstda pragmatik yuklama tashishi tahlil qilinadi. Tadqiqot obyekti sifatida mashhur shonon-manga asarlaridan olingan dialoglar va tasviriy matnlar tanlab olingan. Tahlil natijalari shuni ko‘rsatadiki, mangalarda harakat fe’llari personajlarning niyati (intentsiyasi) va ijtimoiy iyerarxiyasini (keigo elementlari bilan bog‘liq holda) ifodalovchi muhim lingvo-pragmatik vosita hisoblanadi. Tadqiqot xulosalari yapon tili kognitiv semantikasi va pragmatikasini o‘rganayotgan mutaxassislar uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega.