(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada kardiologiyada keng qo‘llaniluvchi EKG apparatining ishlash prinsipi hamda funksional tuzilishi tahlil qilindi. Tadqiqotning maqsadi yurak bioelektrik faolligini qayd etishning fiziologik asoslarini, EKG apparatining asosiy funksional bloklarini va signalni shakllantirish bosqichlarini ilmiy jihatdan yoritishdan iborat. Tahlil natijalariga ko‘ra, EKG apparati elektrodlar yordamida yurakdan hosil bo‘ladigan juda kichik amplitudali signallarni qabul qiladi, ularni differensial kuchaytirgichlar va filtrlar orqali qayta ishlaydi, so‘ng analog-raqamli o‘zgartirish va displey yoki printer tizimi orqali vizual shaklda taqdim etadi. Shuningdek, standart 12 ta yetakchi tizim yurakning turli yo‘nalishlardagi elektr faolligini baholashga imkon berishi aniqlandi. Olingan natijalar EKG apparatini texnik va klinik jihatdan to‘g‘ri tushunish uning xavfsiz, aniq va samarali qo‘llanilishi uchun muhim ekanini ko‘rsatadi.