(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Мазкур мақолада виртуал мулк тушунчаси, унинг ҳуқуқий моҳияти ва замонавий рақамли иқтисодиёт шароитидаги аҳамияти таҳлил қилинган. Виртуал мулкнинг онлайн ўйинлар, метаверс платформалари ва рақамли муҳитда иқтисодий қиймат касб этиши уни ҳуқуқий жиҳатдан тартибга солиш заруратини кучайтирмоқда. Мақолада виртуал мулкнинг фуқаролик ҳуқуқи объекти сифатидаги ҳуқуқий табиати, унга нисбатан мулк ҳуқуқини қўллаш имкониятлари ҳамда шартномавий ёндашувлар илмий-назарий жиҳатдан ўрганилган. Шунингдек, хорижий давлатлар суд амалиёти ва олимлар қарашлари асосида виртуал объектларга нисбатан ҳуқуқий муҳофаза механизмлари таҳлил қилинган. Ўзбекистон қонунчилигида виртуал мулк билан боғлиқ ҳуқуқий бўшлиқлар мавжудлиги қайд этилиб, миллий ҳуқуқ тизимида “виртуал мулк”, “виртуал объект” ва “онлайн ўйин” тушунчаларини ҳуқуқий жиҳатдан мустаҳкамлаш бўйича таклифлар илгари сурилган. Тадқиқот натижалари виртуал мулк муносабатларини самарали ҳуқуқий тартибга солиш рақамли иқтисодиёт ривожи учун муҳим омил эканлигини кўрсатади.