(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada energetika tarmog’iga investitsiya kiritish jarayonlarini loyihalash tahlili qilindi. Tadqiqotning dolzarbligi energiya xavfsizligi, elektr energiyasiga talabning ortishi, qayta tiklanuvchi energiya manbalariga o’tish va xususiy investitsiyalarni jalb qilish ehtiyoji bilan izohlanadi. Maqolada xalqaro manbalar va O’zbekiston bo’yicha mavjud statistik ma’lumotlar asosida energetika investitsiyalarining tarkibiy yo’nalishlari, loyihalash bosqichlari, risk omillari va samaradorlik ko’rsatkichlari o’rganildi. Tahlil natijalariga ko’ra, energetika loyihalarida faqat moliyaviy rentabellik emas, balki tarmoq barqarorligi, ekologik natija, energiya ta’minoti xavfsizligi, hududiy ta’sir va institutsional tayyorgarlik ham birgalikda baholanishi lozim. Maqolada energetika investitsiya loyihalarini baholash uchun besh blokli mualliflik yondashuvi taklif etildi: strategik zarurat, texnik-iqtisodiy asoslash, moliyaviy model, risklarni boshqarish va monitoring-audit.