(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqola korpus lingvistikasi vositalaridan taʻlim jarayonida samarali foydalanish orqali til oʻrganuvchilarning lugʻat boyligini oshirishga moʻljalangan strategiyalarni oʻrganishga bagʻishlangan. Zamonaviy tilshunoslik va oʻqitish metodikasi kesishmasida turgan bu mavzu nafaqat nazariy, balki amaliy ahamiyat kasb etadi. Tadqiqotda British National Corpus (BNC), Corpus of Contemporary American English (COCA) hamda Sketch Engine kabi elektron platformalardan pedagogik maqsadlarda foydalanish tahlil qilinadi. Eksperimental tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, konkordens tahlili, soʻz chastota roʻyxatlari va kollokatsiya oʻrganish usullari birgalikda qoʻllanganda til oʻrganuvchilarning leksik kompetensiyasi sezilarli oʻsadi. Maqolada shuningdek soʻzni kontekstda oʻzlashtirish, passiv lugʻatni faollashtirish va metakognitiv strategiyalarni shakllantirish masalalari ham koʻrib chiqiladi.