(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Nafas yo‘llari infeksiyalari dunyo bo‘yicha eng keng tarqalgan yuqumli kasalliklardan biri hisoblanadi. Ushbu kasalliklarning muhim etiologik omillari qatoriga pnevmokokk (Streptococcus pneumoniae), meningokokk (Neisseria meningitidis) hamda Haemophilus influenzae kiradi. Mazkur mikroorganizmlar yuqori nafas yo‘llarida kolonizatsiyalanib, qulay sharoit yuzaga kelganda og‘ir yallig‘lanish jarayonlarini chaqirishi mumkin. Ayniqsa, bolalar, keksa yoshdagilar va immun tizimi zaiflashgan insonlarda ushbu bakteriyalar sababli pnevmoniya, meningit, sinusit, otit va sepsis kabi og‘ir kasalliklar rivojlanadi. Maqolada pnevmokokk, meningokokk va Haemophilus influenzae ning biologik xususiyatlari, organizmga kirish mexanizmlari, patogenezi hamda laborator tashxis usullari tahlil qilinadi. Shuningdek, mikrobiologik diagnostikada qo‘llaniladigan zamonaviy usullar, jumladan bakteriologik ekish, mikroskopik tekshiruv, serologik reaksiyalar va molekulyar-genetik usullarning ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot davomida ushbu bakterial infeksiyalarni erta aniqlash va samarali davolashda laborator tashxisning muhim o‘rni mavjudligi asoslab berilgan.